była rezygnacja z mięsa i przepisy wegetariańskie, jednakże weganizm idzie o krok dalej.
Przepisy wegańskie nie tylko bowiem zakładają rezygnację z jakiejkolwiek postaci mięsa, lecz również całkowicie odrzucają wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym także niezwykle popularne w Polsce przetwory mleczne, miód, jaja, etc. Choć może to się wydawać bardzo awangardowym podejściem do sfery żywienia, to jednakże oparcie diety o produkty roślinne przynosi wiele prozdrowotnych efektów, dzięki czemu popularność weganizmu stale rośnie.
Mleko pochodzenia odzwierzęcego to jeden z
Mleko pochodzenia odzwierzęcego to jeden z tych produktów, który często zawierają przepisy wegetariańskie. Jest ono kluczowym źródłem białka, tak ważnego dla ludzkiego organizmu. A jak to jest u wegan? Kuchnia wegańska w ogóle z niego nie korzysta. Eliminuje ona wszelkie produkty, które człowiek pozyskuje od zwierząt. A czym je zastępuje? Mlekiem pochodzenia roślinnego, głównie mlekiem sojowym, czy mleczkiem kokosowym. To ostatnie zresztą doskonale sprawdza się jako zagęstnik do zup, o których przepisy wegańskie często mówią.
Ich kreatywność i miłość do gotowania
Kuchnia wegańska oferuje wiele przysmaków, które przypadną do gustu każdemu. Dlatego też warto testować przepisy wegańskie i przepisy wegetariańskie podczas codziennego gotowania dla siebie i swojej rodziny.
Przepisy te są dostępne między innymi na wielu blogach osób, które prowadzą wegański styl życia od lat. Ich kreatywność i miłość do gotowania sprawia, że każdy będzie zachwycony bogactwem smaku zawartym w potrawach wegetariańskich. Dlatego też warto samodzielnie sprawdzić, co oferuje kuchnia wegańska.