graniczeń może być smaczna i zdrowa. Wszystko zależy od pomysłowości kucharza: musi on bardzo starannie zbilansować składniki potrzebne organizmowi osoby na diecie wegańskiej.
Przepisy wegetariańskie unikają wykorzystywania do przyrządzania posiłków nie tylko mięsa, ale także ryb oraz owoców morza. Przepisy te wykluczają także stosowanie w kuchni wegetariańskiej żelatyny lub smalcu.
Przepisy wegańskie jak również przepisy wegetariańskie
Przepisy wegańskie jak również przepisy wegetariańskie wcale nie muszą kojarzyć się z czymś szalenie nudnym. Dania niezawierające w swoim składzie mięsa nie są pozbawione finezji, a zwłaszcza odpowiednich składników odżywczych. Kuchnia wegańska obfituje w niezliczoną ilość kombinacji warzywno-owocowych. A w połączeniu z grzybami i produktami bazującymi na skrobi /kasze, płatki, makarony/ stanowią dietę do pozazdroszczenia. Niektóre rośliny wysokobiałkowe potrafią doskonale zastąpić tak powszechną dietę mięsną.
Przykładem może być dynia soja czy
O ile przepisy wegetariańskie zawierają często produkty odzwierzęce, o tyle kuchnia wegańska nie stosuje ich w ogóle. I tu pojawia się pytanie o białko, którego organizm człowieka potrzebuje, a którego głównym źródłem jest mleko oraz białko jajka. Przepisy wegańskie, wbrew powszechnie panujące opinii, też dbają o jego dostarczanie. W tym celu jednak wykorzystywane są roślinne produkty wysokobiałkowe. Jest wiele warzyw, z których można zrobić na przykład makaron, czy pastę. Przykładem może być dynia, soja, czy bób.